Wojciech Harapkiewicz
RESTAURACJA LA CANTINA | ŚWIDNICA
autor: Agnieszka Kamion / 3 min. czytania
Wojciecha Harapkiewicza poznałam na targach gastronomicznych. Brał udział w panelu dyskusyjnym oraz gotował na żywo. Od razu wiedziałam, że jego filozofia gościnności jest tym, co chciałabym uwiecznić w rozmowie z nim. Podeszłam z drżącym sercem, zapytałam, czy zechciałby przyjąć zaproszenie do rozmowy w moim podcaście. Z przyjemnością się zgodził. Przed wywiadem spotkaliśmy się jeszcze raz na szkoleniu, w którym pomimo gotowania, przekazywał swoją wiedzę i umiejętności uczestnikom, opowiadał o swojej kuchni, o gotowaniu, o podawaniu, o wyborze składników i wówczas miałam już pełną wiedzę o tym, kim jest Wojtek. To niezwykły człowiek, który dzięki swojej determinacji i silnej woli osiągnął sukces i dziś jest szanowanym i rozpoznawanym Szefem Kuchni w Polsce. Dziś zarządza i prowadzi kuchnię w Restauracji Boreczna. Zatem, serwujemy…

Wojciech Harapkiewicz
jest znanym i cenionym polskim szefem kuchni. Wojciech Harapkiewicz doświadczenie zdobywał we Francji, Włoszech, w Szwajcarii i Niemczech. Przez ponad siedem lat pracował w Hotelu Królewskim w Gdańsku. W swojej karierze pracował m.in. w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą, zdobywając wiele nagród i wyróżnień za swoje umiejętności kulinarne. Wojciech Harapkiewicz specjalizuje się w kuchni europejskiej i polskiej, a także w tworzeniu dań opartych na sezonowych składnikach i lokalnych produktach. Wiele razy brał udział w różnych programach telewizyjnych, gdzie prezentował swoje umiejętności i pasję do gotowania. Wojciech Harapkiewicz jest również propagatorem zdrowego odżywiania i dbałości o środowisko naturalne. W swoich dania często wykorzystuje sezonowe produkty z lokalnych źródeł, co pozwala mu na tworzenie wyjątkowych smaków, a jednocześnie wpisuje się w nurt kuchni ekologicznej. Obecnie jest Szefem Kuchni w Restauracji Boreczna. Jest członkiem Klubu Szefów Kuchni a także jurorem prestiżowych konkursów kulinarnych. Według jego kulinarnej filozofii każde danie powinno mieć motyw przewodni i dopasowane do niego wątki poboczne.